Merhaba , Kısaca aktarma ve durultma işlemi hakkında bir iki bilgi paylaşmak isterim.
Bildiğiniz gibi cibreyi ayırıp hava kilidi taktıktan sonra hava kilidinde kabarcık çıkmayana kadar bekletiyoruz, kabarcık çıkışı durduktan sonra ben 3-4 gün daha bekleyip ilk aktarma işlemini yapıyorum, aktarmaları sifon yardımı ile dipteki posa nın 2-3 cm üzerine kadar olan kısmını başka bir damacana veya şişeye aktarıyoruz, verimli olmak için dip posalarını ayrı bir şişe veya küçük damacanada ( ince uzun olması işlemi kolaylaştırır) biriktirip hava kilidi veya mantar takıp diğer aktarmada eksiği tamamlamak için kullanabiliriz ( berrak kısmını ) , 1. aktarmadan sonra 2-3 hafta sonra 2. aktarma aynı yöntemle yapılır, her aktarmada dipteki posa gittikçe azalacaktır , aktarma işlemi berraklaştırma işlemi ve dip posalarından kurtulup daha lezzetli bir şarap elde etmek için yapılır , ben en az 4 aktarma yapıyorum , 2. aktarma dan sonra mümkünse damacanaları 10 derece sıcaklık altını göreceği bir yerde bekletmek ( 1-1,5 ay ) şarap içerisinde bulunan tartarik asidin dibe çökmesini sağlar , 3. aktarmada kristalleşip dibe çöken bu tartarik asit de dışarı atılmış olur , bu işlem şarabın tadının yumuşamasını ve asit dengesinin düzelmesini sağlar.
4. aktarma mart ayı gibi havalar ısınmadan yapılırsa tekrar dibe çökecek partiküllerin bir kez daha ayrılmasını sağlar , her aktarma şarabı berraklaştırır ve durultur.
Ben hiç bir zaman PMS kullanmadım , doğal mayalar ile fakat olabildiğince hijyen şartlarında şarap yaptım ve son derece başarılı şaraplarım oldu .
Şarabın tat , denge, aroma oluşumu için genelde en az 6-8 ay mümkünse 1 yıl dinlendirme işleminin yapılması daha sonra tadım yapılıp istenen lezzet oluşmuşsa şişelenmesi tavsiye edilir.
Ben bu şekilde yapıyorum.
Bir ay geçmesine rağmen hava kilidindeki su seviyesi eşitlenmedi. Ne zaman ilk aktarma yapılmalı?